Verslag Ceciliafeest 26 november 2017
Verslag


Verslag van het Ceciliafeest 2017 van kerkkoor Effen

Zondag, 26 november 2017

Inleiding: Mondiaal is in het afgelopen koorjaar van Christus-Koning 2016 tot heden 26 november 2017 een verdere verruwing en afnemende aandacht voor de wereldproblemen in gang gezet onder het bewind van de huidige president Trump.

In het verenigt Europa heeft zich bij de diverse verkiezingen een ruk naar een meer behoudende rechtse politiek afgetekend, waarbij de bewoners van Engeland koppig hun eigen koers los van Europa blijven volgen. Nederland heeft na een bijzonder lange formatie een nieuwe regering. De zwarte Pieten discussie gaat haar zesde jaar in als teken waar een klein land groot in kan zijn. Het Effense Koor heeft met Kerstmis 2016 de schrik van het jaar doorgemaakt. Waar was de organist op deze belangrijke viering.? Aan het einde van het koorjaar heeft de dirigent Peter van Ginneken, na tragische persoonlijke omstandigheden, zijn ontslag bij de preses ingediend.

Samenkomst in de kerk: Deze zondag, de laatste zondag van het kerkelijk jaar, was een viering van Woord en Communie waarbij werd voorgegaan door pastor Adri Lint. Het Effense koor was voor het eerst onder leiding van Goedele. Dit jaar heeft het Effense kerkkoor een jubilaris die 25 jaar koorlid is, de tenor Nico Meurkens. Nico Meurkens heeft geen zilveren onderscheiding van de Gregoriusvereniging mogen ontvangen aangezien zijn wijding tot diaken in de Katholieken kerk dat niet toestaat. In een toespraakje heeft de voorzitter aandacht gegeven aan de militaire tijd van Nico als aalmoezenier in BosniŽ. In zijn dankwoord is Nico uitgebreid ingegaan op uitzending met daarbij de onmogelijkheid om de repetities bij te wonen. Hij eindigde met een gedicht van eerste secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Het koor heeft hem geŽerd door hem in marstempo het “Jubilate” toe te zingen.

Samenkomst in de Kievitslaar: Zoals gebruikelijk is het Ceciliafeest in het gemeenschapshuis de Kievitslaar voortgezet. Na de koffie met petit-four is Nico gehuldigd met een feestlied met tekst en muziek van Roos. De muzikale begeleiding was in de goede handen van Anja Monden op de accordeon. Ze heeft de liederen prachtig begeleid! Opnieuw heeft Nico een dankwoord uitgesproken en is daarna omdat hij verplichtingen elders had vertrokken.

Er waren dit jaar twee echtparen die in hun persoonlijke sfeer een jubileum hebben gehad. Voor Willem en Annie de Nijs is vanwege hun 40-jarig huwelijk een feestlied ten gehore gebracht. Daarna is een lied voor Piet en Mary Rasenberg uitgevoerd, daar zij afgelopen jaar hun 50-jarige echtvereniging hebben gevierd. Roos heeft zich wederom ingespannen en voor beiden echtparen een wondermooi lied te voorschijn getoverd uit haar o zo flexibele hoge hoed. Beiden bruiden hebben een boeket bloemen van het koor ontvangen.  Wim en Roos hebben speciaal voor de bruidsparen een optreden gegeven als het zang duo "Duo Onbekend" met 2 liedjes: Rode rozen op witte zijde en In gedachten zie ik het kerkje weer. Anja heeft ook dit weer prachtig begeleid op de accordeon.

Na dit min of meer officiŽle gedeelte Heeft Piet Rasenberg aandacht gevraagd voor Jaan Mathijssen en Peter van Ginneken die beiden om redenen van persoonlijke aard hier niet aanwezig kunnen zijn. Namens alle koorleden is bij hen een heerlijke taart bezorgd.

Nu was de gelegenheid aangebroken om Anja Monden in de bloementjes te zetten voor haar begeleiding op de repetitie-avonden als vervangster van de tragisch overleden Johanna Heijdens. Annie de Nijs, en de rest van het Cecilia comitť van 2017, Piet Rasenberg, Corry Koeken, Nel Schrauwen, Nel Mathijssen, Nel Leyten, Wim Baremans, Roos Voesenek en Rien Koeken, hebben haar toegezongen met “Anja bedankt” en een mooi boeketje overhandigd. Wim toverde ook voor onze onvolprezen tekstschrijfster Roos een boeket tevoorschijn als dank voor het vele werk. Anja heeft spontaan, na een dankwoordje, haar boeketje overgegeven aan de nieuwe dirigente Goedele. Dat was een prachtig gebaar!

Het moment was nu aangebroken om de inwendige mens te versterken. Marjo had een buffet in gericht op het biljart dat de aanwezigen zich goed hebben laten smaken. Na het ijs met de warme kersen konden de koorleden met de genodigden zich opmaken voor een paar uurtjes onvervalst cabaret.

Er was intussen de cabaretgroep “ Goei Volluk” gearriveerd. Een gezelschap van vier personen uit de Leur die de aanwezigen kwamen vermaken met onvervalst Baronies dialect.

Ze hebben de aanwezigen getrakteerd op mooie liedjes en prachtige verhalen. Uw verslaggever, zelf een aankomend koster, heeft hier lessen uit kunnen trekken. Het niet kunnen lezen en schrijven via een omweg in het buitenland en het weigeren van een gouden pen van JFK Kennedy leidt tot een “superplievouwer” bij de parochie op de Leur. De drie mannen, de een ‘n rasartiest zodra hij in het typetje van pastoor zit, en de ander “de mulder van de Leur” een begenadigd verteller onder begeleiding van een geweldige accordeonist, hebben ons kunnen boeien. Het uitdelen van cadeautjes voor, oneerbiedig gezegd, “de hotemetoten van het koor”, was de uitsmijter van de middag. We mogen met zijn allen nog terugkomen om de koeken van de “Koekens” op te peuzelen!

De middag is besloten door eigen werk ten gehore te brengen. Annie de Nijs met een lekkere meezinger “Niet kniezen niet zeuren, Nel Leyten met het prachtig gezongen lied: “Ons hutje bij de zee”, Mich Potters die spontaan op de piano de beiden liedjes heeft begeleid, Wim Baremans met zijn Kaartenspel van Gerard de Vries, een religieuze meedenker van een soldaat, en als uitsmijter Rien Koeken en Piet Rasenberg over een voordracht van slimme “Boerke Naas en zijn zevenschot”.

Om 16.45 uur is iedereen voldaan huiswaarts gekeerd.

Van uw visueel gehandicapte verslaggever,

Joost Huijbrechts.


Cabaretgroep "Goei Volluk"

Meer informatie over de cabaretgroep "Goei Volluk" kunt u lezen via deze link in de Etten-Leurse Bode,
 en op de website van streektaalzang.nl Terug naar foto's

 

 

Home