Verslag Ceciliafeest 24 november 2019
Verslag


Verslag van het Ceciliafeest 2020 van kerkkoor Effen

Zondag, 22 november 2020

Inleiding: 2020, wat een bizar jaar! Het jaar van de Covid-19 of misschien wel beter bekent als het corona virus. Jaar van grote zorgen, zorgen om onze gezondheid en vooral voor onze kwetsbare mensen om ons heen en onze economie die zwaar te lijden heeft. Een jaar van grote beperkingen en mondkapjes. De kerk is van maart tot september in het geheel dicht geweest, een volledige lock down. Op dit moment zitten we nog steeds in de zogenaamde "tweede golf" van de corona met nog altijd een beperking voor 30 kerkbezoekers die vooraf moeten reserveren. Het koor gaat nu sinds 3 weken weer voorzichtig reperteren, niet meer in de Kievitslaar, maar op gepaste anderhalve meter van elkaar, in de kerk. Zo blijven wij als koor toch verbinding houden met elkaar.

2020 is k het jaar znder Piet Rasenberg, onze eerste Ceciliaviering zonder Piet! Hij is op tweede kerstdag 2019 overleden. Tijdens de eerste jaarvergadering op 15 oktober jl. met onze nieuwe voorzitter Rien Koeken, hebben wij uitgebreid stil gestaan met een paar minuten stilte waarbij voorafgaand onze secretaris Nel Schrauwen tijdens haar jaarverslag een speciaal memoires over Piet voorlas. het was zo mooi en ontroerend dat iedereen met een brok in de keel zat, en tranen in de ogen. Een geweldige mens en grootse voorzitter is van ons heen gegaan. Wij zullen Piet nooit vergeten. Hij heeft voor altijd, voor het koor en voor de hle Effense gemeenschap, een onuitwisbare indruk achter gelaten. Toch moeten we verder, k zonder Piet. Het is goed dat er een nieuwe geweldige voorzitter is opgestaan, Rien Koeken. Het leven gaat door al is het soms erg moeilijk. Rien heeft dit alles goed opgepakt zodat het koor weer verder kan. Ook onze vorige penningmeester Nelly Mathijssen die nu zelf dit jaar n van de gouden jubilarissen is, heeft haar stokje overgedragen aan Corry Koeken. Corry voert nu haar taken uit als onze nieuwe penningmeester.

Rien Koeken heeft alles op alles gezet om ons toch zo goed mogelijk bijeen te houden. Dat doet hij geweldig in deze zr moeilijke en uitdagende "corona tijd" met alle beperkingen en veranderingen waar hij continu op in moet spelen. Dat vraagt enorme flexibiliteit en aanpassingsvermogen, hij is duidelijk onze gids die ons wil leiden in deze donkere en verwarrende tijden. Ook voor onze dirigent Mevr. Goedele Scheifes die hier gelukkig volledig in mee gaat en het koor tot het beste weet te motiveren, is het zoeken naar de beste opties. Ze blijft de puntjes op de I zetten zodat wij als koor niet gaan afvlakken of afglijden. Maar gelukkig zijn wij een hechte club die met deze geweldige begeleiding er wel doorheen zal komen, iedereen zingt nog steeds met veel motivatitie en plezier. Wekelijks zingen er nu 4 koorleden om de viering op te luisteren. Zoals gezegd, een hl bizar jaar. Alles anders dan anders. Alles wordt afgelast, horeca dicht en zo ook het jaarlijkse Ceciliafeest. Het is dit jaar helaas niet mogelijk om het Ceciliafeest na de kerkviering te vieren in de Kievitslaar zoals wij dat gewend zijn. Maar wat in het vat zit verzuurd niet, dus wij schuiven het Ceciliafeest 2020 door naar 2021. 

Natuurlijk is dat hl erg jammer en vooral dit jaar. Uitgerekend dt jaar telt het koor maar liefst twee 50-jarige gouden jubilarissen. Vijftig jaar koorlid zijn, dat is niet niks! Sopraan Nelly Leyten en alt Nelly Mathijssen. Maar gelukkig kunnen wij, welliswaar zwaar beperkt, tch een Ceciliaviering hebben in de kerk waar wij onze gouden jubilarissen even in het zonnetje mogen zetten. Pastor Han Geppaart zal met een Woord en Communieviering ons voorgaan. Jan Hendrickx, vice-voorzitter van de parochie H. Maria Magdalena zal tijdens de dienst aan de gouden jubilarissen het gouden 50-jarige Gregorius insigne en een oorkonde uitreiken. De aanwezige koorleden (die mogen zingen) zullen de dienst afsluiten met het lied "Jubilate" zodat de viering van Christus Koning en tevens Ceciliaviering 2020 van het kerkkoor Effen tch een feestelijk tintje zal gaan krijgen.

Samenkomst in de kerk: Volgens de traditie vieren we deze dag tijdens het Christus Koning feest dus k het jaarlijkse Ceciliafeest waarbij wij onze jubilarissen met trots naar voren halen. De viering  is begonnen om 09.30 uur met een viering van Woord en Communie waarin is voorgegaan door Pastor Han Geppaart. Het is een mooie viering met zorgvuldig uitgekozen liederen door onze nieuwe Liturgie groep; Goedele, Truus en Roos, met een feestelijk tintje vanwege  het Ceciliafeest en onze gouden jubilarissen. Achter de piano zit heel vertrouwt onze eigen dirigent Goedele die met haar prachtige pianobegeleiding het geheel gedirigeerd heeft. De zangers zijn Annie, Roos, Wim en Rien. Alles lijkt z vanzelfsprekend maar er zit veel werk in al deze voorbereidingen en dat mag best een keer gezegd worden. Vooral nu, nu we door alle beperkingen van het corona virus de dingen beter en opnieuw gaan (her)waarderen! Iedereen aanwezig doet zijn uiterste best.

En dan is het grote moment daar voor Nelly Leyten en Nelly Mathijssen. Het moment dat we onze 50-jarige gouden jubilarissen naar voren halen met een woordje door onze Pastor, onze voorzitter Rien Koeken en de vice-voorzitter van de H. Maria Magdalena parochie Jan Hendrickx. eerst komen alle koorzangers en zangeressen die niet hoeven te zingen in een grote boog, op anderhalve meter afstand van elkaar en met een mondkapje op, rond de twee jubilarissen staan. Het opspelden van de extra gouden 50 insigne van Gregorius (de gouden speld met toebehoren hebben ze al bij hun 40-jarig jubileum ontvangen) en het uitreiken van de oorkondes. Het opspelden van de insignes is gebeurd door een van hun eigen familieleden, echtgenoot Piet bij Nelly Leyten en dochter Helma bij Nelly Mathijssen waarbij Nelly Schrauwen assisteert. Corry Koeken overhandigt hen een mooi boeket bloemen namens het hele koor. De foto's worden zorgvuldig gemaakt door Michel de Kuijer, dat is een mooie bijdrage voor de website en een leuke herinnering van dit gebeuren. Er volgt een luid en welverdiend applaus.  De vier die wel zingen hebben het Jubilate gezongen met een solo van Rien wat hij buitengewoon mooi zong.  Daarna een "Lang zullen ze leven" voor deze kanjers. Goedele heeft dit alles fantastisch begeleid met haar prachtige pianospel! Na de dienst was er nog gelegenheid om de jubilarissen, helaas zonder hand en op gepaste afstand vanwege de corona maatregelen, te feliciteren.

Dit jaar gn samenkomst in de Kievitslaar: Gn Ceciliafeest in de Kievitslaar, gn jubileumgezang aan de koorjubilarissen in de Kievitslaar, niets van dit alles.
Maar onze gouden koorjubilarissen Nelly Leyten en Nelly Mathijssen en de privjubilarissen het gouden bruidspaar Joost en Leny Huijbrechts, robijnen bruidspaar Frans en Roos Voesenek zullen we niet vergeten. De jubilea liederen liggen al klaar. Het Ceciliafeest 2020 zal doorgeschoven worden naar 2021.

De verwachting is dat wij in 2021 ng een vijftig-jarige gouden koorjubilaris hebben, dat zal dan onze sopraan Anneke Nooijens zijn n een veertig-jarige jubilaris, wat ook volgens de Gregorius traditie een gouden jubilaris is, en dat is sopraan Leny Kox. Dt zal een feest worden met 4 gouden jubilarissen!
Nader bericht zal volgen.

Dit was het verslag van een Ceciliafeest 2020, anders dan anders!

Met vriendelijke groet namens het voltallige nieuwe koorbestuur:

Voorzitter Rien Koeken,
Secretaris Nelly Schrauwen,
Penningmeester Corry Koeken,
Bestuurslid en Cantor Wim Baremans,
Bestuurslid en Liturgie groep Truus Remie
Bestuurslid en Liturgie groep Roos Voesenek
Bestuurslid Annie de Nijs

Dirigent/repetitor en Liturgie groep Mevr. Goedele ScheifesNelly Mathijssen- van der Westen en Nelly Leyten- Snepvangers.
Geschreven door Rien Koeken.

In 1970 is het dames en heren koor opgericht.
Het heren koor was niet meer op volle sterkte, vandaar dat er een beroep op de dames werd gedaan. De belangstelling was groot zodat onder leiding van Fried Nooyens met repeteren kon worden begonnen.
Nelly Mathijssen en Nelly Leyten zijn de enige 2 leden van het oprichtingsjaar die nu hun 50 jaar koorlid hebben behaald.


Nelly Mathijssen.
Was gehuwd met Jaan Mathijssen die op 12 maart 2018 is overleden.
Ze heeft 2 dochters, Helma, woont nog thuis en Ankie is gehuwd met Martin Dey  en woont met haar 3 kinderen ( 2 meisjes en 1 jongen) en haar man in de provincie Zeeland te Kloosterzande.
Nelly is een echte Effense en heeft jarenlang met Jaan samen in het koor gezongen. 

-       Nelly is altijd met hart en ziel koorlid geweest en nog. Een echte Alt. Die partij lag haar wel. Op Ceciliafeesten zong ze vaak haar partij met Jaan haar man.

-       Veel heeft zij voor de gemeenschap Effen betekent zowel in de kerk als op het koor. Daarvoor heeft zij ook een Koninklijke onderscheiding gekregen.

-       Haar gezondheid laat veel te wensen over zodat zij nu niet meer komt zingen, Dat doet haar veel pijn. Onlangs een Paaskaars ontvangen, uitgereikt door Han Geppaart.

-       Is jaren lang penningmeester geweest van het koor.

-       Heeft alle onderscheidingen van het koor gehad. 12 , 25 en 40 jaar met de gouden speld.

-       Nu een oorkonde en speld voor 50 jaar koorlid. Een geweldige prestatie als trouw lid. Die heeft zij verdiend.


Nelly Leyten.
Is gehuwd met Piet Leyten. Hebben 2 dochters en 4 kleinkinderen en zijn al meer dan 50 jaar getrouwd. 

-       Heeft ook alle onderscheidingen van het koor gehad. 12 , 25 en 40 jaar met de gouden speld.

-       Is een trouw koorlid. Een koorlid waarop je nu nog kunt rekenen zowel voor de repetities als voor de vieringen in de kerk. Geweldig. Als man Piet ging biljarten ging zij naar de repetitie van het koor.

-       Is een echte sopraan, stem vast.

-       Ook op Ceciliafeesten stond zij vaak op het podium om de liederen van Piet Rasenberg of Roos Voesenek mee te zingen.

-       Ook voor de gemeenschap Effen heeft zij haar sporen verdiend. Bij elke vereniging was zij actief en ook voor de Kerk.

-       Nu 50 jaar koorlid waarvoor zij een oorkonde en een speld ontvangt. Deze onderscheiding heeft ze verdiend als een zeer gewaardeerd koorlid.

-       Ook Piet van harte gefeliciteerd met je echtgenote. Je mag trots op haar zijn.

Al met al, het zijn 2 dames die voor de gemeenschap heel veel betekenen en die een voorbeeld zijn voor velen van ons.
Proficiat met het behalen van deze mijlpaal van 50 jaar koorlid.  

Nogmaals van harte gefeliciteerd.Terug naar foto's

 

 

Home