Verslag Ceciliafeest 20 november 2022
Verslag


Verslag van het Ceciliafeest 2022 van kerkkoor Effen

Zondag, 20 november 2022

Inleiding: 2022, het jaar van inflatie en energiecrisis. Een enorm vervelend euvel wat heel veel mensen raakt. Torenhoge energietarieven, een gevolg van de oorlog in Oekrane met Rusland. De energietarieven zijn z hoog dat de kachel in de kerk niet meer aan kan/mag. Het is onbetaalbaar geworden, dus we moeten vieren in een koude kerk. Nog tot voor kort ging het allemaal nog best met de temperaturen en hadden we zeer zacht en heerlijk herfstweer met veel zon, maar vannacht had het wat gevroren en kwam de temperatuur overdag niet ver boven vriespunt. erg koud dus! Dit is de prijs van de vrede dus we zullen verder niet klagen. We zaten met een jas aan over ons kooruniform, maar de viering en het repertoire wat wij als koor zongen was erg mooi, feestelijk en hartverwarmend. Ondanks dat het corona virus nog altijd onder ons is kunnen we weer normaal functioneren en Eucharistie vieren in de kerk. De meeste mensen hebben inmiddels voldoende vaccinaties gekregen, recent nog een herhaalprik. Ook het jaarlijkse koorfeest, het Ceciliafeest mocht weer normaal gevierd worden in de Kievitslaar. Dat maakt dan weer veel goed.

Samenkomst in de kerk: Volgens de traditie beginnen we deze dag eerst om 9.30 uur met een viering in de kerk. Een Eucharistieviering die is voorgegaan door pater Gilbert Razon. Het koor zong onder leiding van onze eigen dirigente Goedele Scheifes en het orgel werd bespeeld door Anja Monden. Dit jaar hebben we twee koorjubilarissen die wij altijd aan het eind van de viering met trots naar voren halen. Dit jaar een gouden en een zilveren koorjubilaris. Trees Koeken-Lips viert haar 50-jarige koorjubileum en Roos Voesenek-Verwaters is 25 jaar koorlid.

En dan is het grote moment daar voor Trees en Roos. Het moment dat we onze jubilarissen naar voren halen met een woordje door onze voorzitter Rien Koeken en de vicevoorzitter van de H. Maria Magdalena Parochie Jan Hendrickx die de beiden dames de "nachtegalen van Effen" noemden. Jan begon met het toespreken van Roos Voesenek 25-jaar een sopraan. Dat waardeert de Gregorius vereniging met een zilveren medaille en een zilveren draagspeld met oorkonde. Trees Koeken die maar liefst 50-jaar lid is van het koor ontvangt een 50-jarig gouden insigne, want de gouden draagspeld had zij 10 jaar geleden al ontvangen, en een oorkonde. Vijftig jaar ononderbroken lid is zij, met recht een gouden alt. Trouw, altijd present en actief en dat vijftig jaren lang! Deze feestelijke viering werd traditie getrouw afgesloten met het Jubilate. Michel de Kuijer heeft van deze gebeurtenis foto's gemaakt. Wij zijn hem daar dankbaar voor. We mogen altijd op hem rekenen!

Samenkomst in de Kievitslaar: Eerst maar eens een lekker kopje koffie en een heerlijk stuk appelgebak. Dat ging er wel in. Toen heeft Rien de bestuursleden bijeengeroepen voor het zingen van het Gildebroeders en zusterslied. Aansluitend de liederen voor de koorjubilarissen van 2022. Het ode lied voor Trees Koeken werd gezongen ter ere van haar 50-jarig jubileum. Een lied op de melodie van  "Griechischer wein" van Udo Jurgens. Het lied voor Roos is geschreven door Wim Baremans op de melodie van "Ramona", van de Blue Diamonds. Geweldig was het! Corry Koeken heeft namens het hele koor prachtige boeketten bloemen overhandigd. Anja heeft met haar accordeon het geheel fantastisch begeleid. Dat deed ze overigens met alle liederen.

Naast al deze feestelijkheden van het koor is er ook verdriet. Onze trouwe alt, Nelleke Schrauwen-Lips heeft afscheid moeten nemen van haar man Kees. Hij is overleden op 12 november jl. en is 95 jaar geworden. Wij waren op 17 november jl. allemaal aanwezig op de crematie om Nel en haar gezin te steunen. Allemaal hl erg recent, maar toch was "ons Nel" aanwezig in de kerk, op het koor in uniform en op het Ceciliafeest! Dat hebben wij gewaardeerd en vonden wij heel knap van Nel, dat moet voor haar erg moeilijk geweest zijn want ze heeft veel verdriet en mist haar Kees enorm. Wij wensen Nelleke heel erg veel sterkte met het grote verlies van haar man Kees.

We hebben dit jaar ook afscheid moeten nemen van onze trouwe alt Nelly Mathijssen-vd Westen. Zij overleed op 23 september jl. Zij heeft haar 50-jarig gouden koorjubileum mogen vieren en heeft voor al haar vrijwilligerswerk voor koor, kerk en gemeenschap Effen een koninklijke onderscheiding ontvangen. Wij wensen haar familie, kinderen en kleinkinderen heel veel sterkte met dit grote verlies.

We hebben k afscheid genomen van Mich Potters. Hij overleed op 20 oktober jl. Mich heeft in 2005 nog zijn gouden jubileum gevierd bij het koor. Jaren lang onze vaste organist/pianist geweest. Hij heeft nog tot op hoge leeftijd als reserve organist gespeeld. In de jaren zeventig speelde hij, vaak samen met Johanna Heijdens, op het oksaal aan het grote orgel. Wij wensen zijn vrouw Cilie, zijn kinderen en kleinkinderen heel veel sterkte met dit grote verlies.

Na de liederen van de koorjubilarissen zijn we gezellig gaan lunchen. Een heerlijke kroket met een broodje en daarna waren er nog meerdere belegde broodjes, zoveel je maar op kon, jus de orange of een glas melk, koffie en thee. Adam van Rijckevorsel, onze nieuwe beheerder van de Kievitslaar, heeft ontzettend goed voor ons gezorgd. Dank je wel Adam!

En dan was het de beurt aan twee gouden bruidsparen. De twee broertjes Rien en Kees Koeken trouwden 27 mei 1972 met twee zusjes Trees en Corry Lips op dezelfde dag. Rien en Trees Koeken-Lips en Kees en Corry Koeken-Lips. Wim Baremans had een gezamenlijk lied geschreven speciaal voor de gouden bruiloft van 27 mei jl. waarbij wij allemaal op het feest waren uitgenodigd. een lied op de melodie van "Bid voor ons lieve Vrouwke, van Lya de Haas, daarna had Roos Voesenek nog voor ieder bruidspaar apart een lied. Voor Rien en Trees, "Heb je even voor mij", van Frans Bauer, en een lied voor Kees en Corry, "De regenboog", van Marianne Weber en Frans Bauer. Het was dit jaar voor Trees dubbel goud! Een gouden bruid n een gouden koorjubilaris, wat een mooi record!

Goedele heeft ook een welverdiend boeket gekregen voor haar grote inzet als dirigent/repetitor van het koor en enorme bijdrage aan de liturgiegroep waar zij het hele jaar vrijwillig mee bezig is. En natuurlijk ook een boeket voor Anja Monden waar wij keer op keer een beroep op mogen doen als de jubileumliederen voor het Ceciliafeest begeleid gaan worden. Vooraf is er steeds een paar weken, nog eens n de gewone repetitie, "een zogenaamde Cecilia-repetitie" nodig om de liederen te kunnen begeleiden bij het instuderen. Dat is een enorme tijdsinvestering, maar ze doet dat voor ons met liefde. Ze speelt prachtig accordeon. Een enorme opgave om dat steeds weer voor elkaar te krijgen om de liedjes zo mooi te laten klinken! Bedankt Anja!

Na nog een drankje heeft onze voorzitter Rien Koeken met zijn bestuursleden het Ceciliafeest afgesloten met nogmaals een slotlied van het Gildebroeders en gildezusterslied. Al met al weer een geslaagd Ceciliafeest. Ieder is omstreeks 15.00 uur tevreden huiswaarts gegaan.

Dit was het verslag van het Ceciliafeest 2022.

Met vriendelijke groet namens het  koorbestuur:

Rien, Wim, Corry, Annie, Truus en Roos.


 Terug naar foto's

 

 

Home