Verslag Ceciliafeest 20 november 2023
Verslag


Verslag van het Ceciliafeest 2023 van kerkkoor Effen

Zondag, 19 november 2023

Inleiding: 2023, een bijzonder jaar voor ons koor, het jaar dat het koor haar 85-jarig koorjubileum mag vieren. 85-jaar, dat is niet niks en dat laten wij zeker niet zomaar voorbij gaan. we hebben daar uitgebreid bij stil gestaan om met weinig middelen toch een hele bijzondere dag te plannen. Onze voorzitter had een briljant idee om De Vriendenloterij aan te schrijven, zoals zovele clubs en verenigingen dat doen, om daar dankbaar gebruik van maken. Dus waarom niet ons kerkkoor? Bij ieder lot dat gekoppeld kan worden aan Het "Zangkoor van Effen" met een speciaal benificentnummer 20733 ontvangt ons koor 40%. Als tegenprestatie werd er in de Kievitslaar onder begeleiding van De Vriendenloterij een belavond georganiseerd om zoveel mogelijk loten te verkopen. Dit is heel goed gelukt! Zo hebben wij op 29 september 2023 een hele mooie dag kunnen organiseren. Een leuke en interessante middag in Het Klompenmuseum te Etten-Leur en als afsluiter een voortreffelijk diner in De Smokkelaar te Strijbeek. Corry en Annie hebben zich daar sterk voor gemaakt. Het was een geweldige jubileumdag. Alles is te lezen op het verslag van het 85-jarig jubileum. Maar we hadden nog veel meer te vieren. Dit jaar maar liefst vier koorjubilarissen! Twee 50-jarige gouden jubilarissen, Corry Koeken-Lips en Rien Koeken, en twee koperen jubilarissen Truus Remie en Ria de Witte. Jubilarissen krijgen bij ons altijd alle aandacht tijdens het jaarlijkse Ceciliafeest. We hadden dus genoeg te vieren. Daarbij willen wij onze dirigente-repetitor Mevr. Goedele Scheifes en onze organiste-pianiste Anja Monden die ons altijd begeleid tijdens de repetities in de Kievitslaar eens extra in het zonnetje zetten.

Samenkomst in de kerk: Volgens de traditie beginnen we deze dag eerst om 9.30 uur met een viering in de kerk. Een Eucharistieviering die is voorgegaan door pastoor Norbert Schnell. Het koor zong natuurlijk onder leiding van onze eigen dirigente Goedele Scheifes en het orgel werd bespeeld door Anja Monden. Zoals gezegd hebben we dit jaar vier koorjubilarissen.

En dan is het grote moment daar voor Corry en Rien, het moment dat we eerst onze gouden jubilarissen naar voren halen. Ons koor heeft al vaker een 50-jarige maar ook 40-jarige gouden jubilarissen naar voren mogen halen, we gaan het bijna normaal vinden, maar het is en blijft natuurlijk ongelooflijk bijzonder om 50-jaar lang een actief en trouw koorlid te zijn! 50-jaar, een groot deel van je leven! Dat zegt ontzettend veel over de trouw en verbondenheid die koorleden met dit Effense kerkkoor hebben. Annie de Nijs spreekt de jubilarissen aan en vraagt of ze naar voren willen komen, daarna geeft ze het woord aan de vice-voorzitter van de H. Maria Magdalena Parochie, Jan Hendrickx. Jan begon met het toespreken van Corry Koeken-Lips 50-jaar een sopraan. Dat waardeert de Gregorius vereniging met een gouden 50 insigne en een oorkonde. Corry is tegenwoordig ook onze penningmeester, ook werd ze geprezen voor haar actieve inzet voor het koor, haar goede sopraanstem en haar trouw. Toen was het de beurt aan Rien Koeken onze voorzitter. Rien die ook al 50-jaar zijn actieve bijdrage levert met zijn prachtige tenorstem, altijd trouw aanwezig en met geweldig leiderschap. Zo heeft hij tijdens de coronatijd het koor overeind weten te houden en overal doorheen kunnen loodsen! Zo zingen wij met z'n allen nog altijd iedere week met vol enthousiasme (wat letterlijk vertaald: "Met God" betekent) en zijn wij als koor nog "springlevend"! Daarna werden onze koperen jubilarissen Truus Remie en Ria de Witte, beiden van het koor "De Heuvel" die bij ons enthousiast verder zijn gaan zingen, even in het zonnetje gezet. Inmiddels zingen ze alweer 8 jaar in het Effense kerkkoor, en zo bijelkaar ruim 12 jaar. We hebben deze speciale viering traditioneel afgesloten met het "Jubilate".

Samenkomst in de Kievitslaar: Dit keer worden we welkom geheten door een nieuwe beheerder, Diana Roufs. Pastoor Schnell was bij ons te gast en vond het leuk dat hij uitgenodigd was. Eerst maar eens een lekker kopje koffie met iets lekkers erbij. Dat ging er wel in. Toen heeft Rien de bestuursleden bijeengeroepen voor het zingen van het Gildebroeders en Zusterslied. Aansluitend de liederen voor de koorjubilarissen van 2023. Het ode lied voor Corry op de melodie van Michaela, du bist alles fur mich van Bata Illic. Een ode lied voor Rien op de melodie van Oh Marianne van Denans. Helaas was Truus ziek en na de kerk naar huis gegaan, maar we hebben tóch haar lied gezongen op de melodie van Hartje van goud van De Heikrekels. Dit is opgenomen door Johan en als video verstuurd naar truus! Als laatste hebben we gezongen voor Ria met een lied op de melodie van Laat de zon in je hart van René Schuurmans. Natuurlijk hebben alle jubilarissen een prachtig boeket bloemen gekregen en de felicitaties van het hele koor. Anja heeft met haar accordeon het geheel fantastisch begeleid. Dat deed ze overigens met al deze 4 liederen die geschreven zijn door Roos Voesenek. Ook Goedele heeft vol passie meegezongen en haar muzikale bijdrage geleverd. Fantastisch dat iedereen zo enthousiast heeft meegewerkt.

Na de liederen van de koorjubilarissen zijn we gezellig gaan lunchen. Diana had lekkere groentesoep met balletjes gemaakt, een heerlijke koude vleesschotel, er waren lekkere kroketten, allerhande belegde broodjes, krentebollen en nog veel meer. Diana, bedankt voor deze heerlijke lunch!

Na de lunch waren er nog 2 liederen speciaal geschreven voor onze dirigente goedele en onze pianiste Anja. We vonden het dit jaar nodig om ze beiden extra in het zonnetje te zetten ter gelegenheid van ons jubilerende 85-jarige kerkkoor. Het lied voor Goedele werd uiteraard weer door Anja begeleid op haar accordeon, een speciale melodie van de componist Mozart. Tom Parker had daar eens een bewerking voor Vicky Brown op geschreven, Stay with me till the morning. En nog een leuk lied voor Anja wat heel mooi op de piano begeleid werd door Goedele, een melodie van Herman Berkien, Waar is toch mijn caravan. Daar heeft ze nog veel werk aan gehad maar ze heeft het perfect gespeeld. Anja had zelfs nog partituren gemaakt voor 5 liedjes. Onze muzikanten hebben er dus serieus werk van gemaakt. Beide virtuosen kregen daarbij ook een welverdiend boeket.

Na nog wat drankjes en hapjes en héél veel gezelligheid werden wij allemaal blij verrast door Wim Baremans. Wim bracht nog een prachtig lied ten gehore. Een lied van vader Abraham, Geluk. Hij zong het magnifique en het was een heel toepasselijk lied voor ons allemaal, zo zei hij! En wát een geluk als je als 85-jarig jubilerend kerkkoor op de dag van vandaag nog zo'n mooi Ceciliafeest mag vieren met elkaar! Dat het nog een tijdje zo mag blijven.

Pastoor Schnell vond het een geslaagd feest en heeft ons nog eens positief toegesproken en bedankte het koor voor de uitnodiging.

Na nog een drankje heeft onze voorzitter Rien Koeken met zijn bestuursleden het Ceciliafeest afgesloten met het slotlied van het Gildebroeders en Gildezusterslied. Al met al weer een geslaagd Ceciliafeest. Ieder is omstreeks 15.30 uur tevreden huiswaarts gegaan.

Dit was het verslag van het Ceciliafeest 2023.

Met vriendelijke groet namens het  koorbestuur:

Rien, Wim, Corry, Annie, Truus en Roos.


 Terug naar foto's

 

 

Home