Verslag koor-uitje 18 oktober 2024
Verslag


Verslag van het koor-uitje 18 oktober 2024 van Zangkoor Effen

Vrijdag, 18 oktober 2024

Inleiding:2024, Tijdens de jaarvergadering jl, heeft onze penningmeester, Corry Koeken, het financieel verslag voorgelezen. Dat zag er, mede dankzij onze geweldige sponsor De Vriendenloterij, zeker niet slecht uit. Voldoende in kas om het er eens goed van te nemen. En zo hebben we weer met z'n allen een leuke dag kunnen organiseren. Het benificentnummer van De Vriendenloterij wil ik nog eens graag onder de aandacht brengen: 20733 met vermelding van Zangkoor van Effen. (Ledenservice: 088-0201020).
Na wat overleg met het koorbestuur en wat regel en planning werk, met name door Corry en Annie, is het idee geopperd om een koor-uitje te organiseren. Het idee kwam van Wim om een bezoek aan Imkerij De Hill aan de Hilsebaan 91 in Etten-Leur te brengen, en daarna zijn we naar de Menmoerhoeve in Etten-Leur geweest voor een heerlijk buffet met warme en koude gerechten. Het was een gezellige, interessante en leuke dag! Een paar foto's voor een leuke impressie zijn te vinden via een link onderaan deze pagina.

Samenkomst op het kerkveld:Eerst verzamelen op het kerkveld om zo met een aantal volle auto's te vertrekken. Zoals eerder vermeld, eerst naar een imkerij. Imkerij Den Hill waar wij hartelijk ontvangen werden door Henk en Jo Boot met koffie, thee en koek.

Imkerij Den Hill: Henk kon volop vertellen over zijn bijen. Over het nut van de bijen voor onze voedselketen, onmisbaar zelfs, want de bijen zorgen voor de bestuiving van alle mogelijke bloemen, dus ook het grote deel van alle groenten. Hij liet daarbij een mooie Powerpoint presentatie zien. Tijdens de presentatie, die hij geregeld kon stop zetten voor extra uitleg, vertelde hij over een bijenvolk, de koningin, de werkbijen en darren (die alleen nuttig zijn voor de voortplanting) en hoe het allemaal in zijn werk gaat. De bijen die onmisbaar zijn voor de bestuiving maar ook voor de honingproductie. Het ging ook  over verschillende soorten bijen en over een groot probleem "de hoornaar", met name de Aziatische hoornaar  die bijen aanvalt. Henk vertelt over het belang om de hoornaar direct  te melden bij waarneming, het is van groot belang dat ze vernietigd worden. het melden kan bij elke imker. Dan volgt er een tweede ronde koffie, thee en koek voor ieder die dat wenst, en het proeven van een heerlijke honing die hij en zijn vrouw verkopen in het leuke winkeltje. Enthousiast vertelt Henk over hoe gezond honing is, het werkt zelfs ontstekingsremmend. We hebben ook nog een rondje buiten gelopen, een bijenkast kunnen aanschouwen en een veld bloemen waar de bijen graag vertoeven. Beneden de 10 graden celcius komen ze niet meer buiten en blijven veilig in de kast. Een bijenvolk kan bestaan uit wel zo'n 15.000 tot 20.000 bijen! Kortom, Henk raakt niet zomaar uitgepraat over zijn bijen en zijn honing en wij vonden het allemaal bijzonder interessant. er werden volop vragen gesteld en hij kon ze allemaal beantwoorden. Het werd al snel 16.30 uur, tijd om de auto's op te zoeken en deze interessante imkerij te verlaten. Met een aantal potten honing die menigeen kocht uit het winkeltje, voor thuis.  Daarna zijn wij tevreden vertrokken. Op naar de Menmoerhoeve aan de Zundertseweg in Etten-Leur!  

De Menmoerhoeve: Daar aangekomen kregen we eerst een consumptie. We zaten gezellig aan twee volle grote tafels. Niemand kwam er praat te kort, we hebben gezellig zitten "buurten" met elkaar. Omstreeks 18.00 uur werd het buffet geopend. Verschillende koude en warme gerechten waaronder zelfs gebakken bloedworst met appeltjes! Persoonlijk ben ik daar geen liefhebber van maar er waren genoeg andere liefhebbers! Er was ook carpaccio, verschillende salades, gevuld eitje, heerlijke frietjes, rode kool, saté, stoofvlees etc, er was meer dan genoeg, voor ieders wat wils. Daarna nog een lekker kopje koffie of thee. Nog een woordje ter afsluiting door onze voorzitter, Rien Koeken.  Iedereen is met een volle maag tevreden huiswaarts gegaan.

Het was een geslaagd, interessant koor-uitje! Zeker voor herhaling vatbaar. Inmiddels zijn we weer volop bezig met de planning voor het Ceciliafeest. Dit gaan we vieren op 24 november a.s. met een zilveren koorjubilaris, Anka van Wijmen. We hebben ook aandacht voor twee privé jubilea, twee gouden bruidsparen: Maria en Rien Hendrickx en Lenie en Piet Kox.

Dit was het verslag van ons koor-uitje.

Met vriendelijke groet namens het  koorbestuur:

Rien, Wim, Corry, Annie, Truus, Goedele en Roos.


Een paar foto's zijn te vinden via deze link

De eerste en laatste foto is heel bijzonder. Het is het Mariabeeld van de "Hertoginne van Brabant" . Het staat aan de A16 vanaf Dordrecht, de Moerdijkbrug over, aan de rechtse kant, net voorbij de brug in Brabant. Eindelijk, dankzij Google Earth te zien, want er staan helaas bomen voor, en dankzij Ria die ze opgezocht heeft en mij heeft verstuurd, kan ik ze ook met jullie delen. Een bijzondere bijdrage, dank je wel Ria! Zie ook onderaan deze pagina.

Interessante websites:     Bijenhouders.nl

 
Wat weten we over bijen?

Nog meer over bijen!

Mariabeeld, Hertoginne van Brabant

De Hertoginne van Brabant

Marabeeld, Moerdijkbrug, Hertoginne van Brabant


 



Terug naar foto's

 

 

Home